Μαγνήσιο, ένα πολύτιμο μέταλλο για την αντιμετώπιση του άγχους
Μαγνήσιο, ένα πολύτιμο μέταλλο για την αντιμετώπιση του άγχους
Ta τελευταία χρόνια διαβάζουμε αρκετά αφιερώματα για τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη D και τη μεγάλη προσφορά τους στην υγεία μας, όμως υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που είναι εξίσου σημαντικό για τον άνθρωπο και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά από προβλήματα υγείας. Το μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο χημικό στοιχείο, ένα μέταλλο, που συναντάμε σε μεγάλη αφθονία στο φλοιό της γης, στη θάλασσα, στο σύμπαν (8ο, 3ο και 9ο στοιχείο κατά μοριακή συγκέντρωση αντίστοιχα), καθώς και στον άνθρωπο – συγκεκριμένα είναι το ενδέκατο πιο άφθονο στοιχείο στη μάζα του ανθρώπινου σώματος.
Το όνομα του αποδίδεται στην περιοχή της Μαγνησίας, στης Θεσσαλία, και συνδέεται με το μαγνητίτη και το μαγγάνιο, ορυκτά που υπάρχουν στα κοιτάσματα στης περιοχής. Κατά τον 19ο αιώνα μία χημική μορφή του μαγνησίου δινόταν ως αντιόξινο κι ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα κι εξαιρετικά χρήσιμο σε περισσότερα από 300 ένζυμα που διαδραματίζουν σημαντικές βιοχημικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
Σύμφωνα με μελέτες το μαγνήσιο:
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
- Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
- Ρυθμίζει την ορθή καρδιακή λειτουργία
- Συμμετέχει στη δημιουργία πρωτεϊνών
- Συμβάλει στη χαλάρωση των μυών
- Συμμετέχει στη σύνθεση του DNA
- Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών
- Βοηθάει στην ορθή λειτουργία μυών και νεύρων
- Περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη
- Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
- Συμμετέχει στη μεταβολική διαδικασία
- Βοηθάει να έχουμε καλή ποιότητα ύπνου
- Προλαμβάνει τις ημικρανίες
Μαγνήσιο, άγχος & κατάθλιψη
Έκτος όμως, από την ευεργετική του δράση στις βιολογικές δραστηριότητες του ανθρώπου, το μαγνήσιο έχει κι αγχολυτική δράση.
Η τακτική λήψη του, μειώνει τα επίπεδα άγχους, ενώ κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως έχει θετική επίδραση σε ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, καθώς αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο και την παραγωγή ορμονών. Μάλιστα, επειδή η κατάθλιψη συχνά συνδέεται με την παρουσία έντονου άγχους, το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πανικό και το φόβο που αισθάνονται οι άνθρωποι με κατάθλιψη. Επιπλέον, το μαγνήσιο μειώνει την εμφάνιση αϋπνιών που συχνά οφείλονται σε άγχος ή κατάθλιψη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση των ανθρώπων, καθώς είναι απαραίτητο για την υγιή δραστηριότητα των «μηχανισμών» που σχετίζονται με το συναισθηματικό μας κόσμο. Μέσω του μαγνησίου, αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό που συμβάλει στη γενικότερη ευεξία και καλή διάθεση.
Πού βρίσκουμε μαγνήσιο
Όπως και κάθε άλλο ιχνοστοιχείο, έτσι και το μαγνήσιο, μπορούμε να το λαμβάνουμε μέσω της καθημερινής τροφής ή σε συμπλήρωμα διατροφής αφού ο οργανισμός μας δεν το παράγει.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, αλλά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί που, εκτός από Ω-3, περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ακόμα, μαγνήσιο περιέχει η μαύρη σοκολάτα κι οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια Αιγίνης.
Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου για τους ενήλικες ανθρώπους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, είναι 320 mg για τις γυναίκες και 420 mg για τους άντρες.
Ποιοι μπορεί να έχουν έλλειψη μαγνησίου
Ωστόσο, παρότι το μαγνήσιο το συναντάμε σε πολλές τροφές, υπάρχουν άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης μαγνησίου και συγκεκριμένα εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όσοι έχουν υποκείμενη πάθηση ή λαμβάνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό τους.
Άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά κι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη μαγνησίου.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του μαγνησίου στους ανθρώπους με κακές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας junk food ή επεξεργασμένου φαγητού. Τέλος, όπως κι με άλλα στοιχεία, με την πάροδο των ετών μειώνεται σημαντικά η απορρόφηση του μαγνησίου από το σώμα μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος διατροφής.
Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη μαγνησίου:
- Αϋπνίες
- Μυϊκές κράμπες
- Υψηλή πίεση
- Καρδιακές αρρυθμίες
- Πονοκέφαλο
- Αδυναμία και κόπωση
- Διαταραχές της διάθεσης
- Ευερεθιστότητα
- Άγχος και πανικό
Η διάγνωση έλλειψης μαγνησίου στηρίζεται κυρίως στη συμπτωματολογία κι όχι σε αιματολογικές εξετάσεις. Αν έχουμε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα -και κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό και το φαρμακοποιό μας- συνιστάται η χρήση συμπληρώματος διατροφής κι ορίζεται η απαραίτητη δόση.
Πηγές:
http://www.naturalbalance.gr/health-advices/agxos
https://health.clevelandclinic.org/does-magnesium-help-you-sleep/
https://www.healthline.com/health/hypomagnesemia
https://www.onmed.gr/ygeia/story/366254/magnisio-6-sotiria-ofeli-toy-poy-tha-to-vreite
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF
https://www.verywellmind.com/magnesium-for-depression-does-it-help-5112650