Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία με φυσικό τρόπο!
Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία με φυσικό τρόπο!
Οι διαταραχές του ύπνου, με κυριότερη την αϋπνία, μπορεί να είναι περιστασιακές και να σχετίζονται με προσωρινές καταστάσεις (σημαντικές εργασιακές ή σχολικές δεσμεύσεις, πυρετός, πόνος, συναισθηματικό τραύμα) και με την κατανάλωση διεγερτικών (καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, ναρκωτικά) ή μπορεί να γίνουν χρόνιες όταν συμβαίνουν για τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για περίοδο τουλάχιστον ενός διαδοχικού μήνα.
Ακόμη και η αλλαγή της ζώνης ώρας λόγω ενός ταξιδιού από μια ήπειρο σε άλλη (jet lag), οι βάρδιες εργασίας και οι λάθος συνήθειες (όπως η άσκηση πριν από τον ύπνο) μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία και να προκαλέσουν αλλοίωση του βιολογικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης.
Μελέτες δείχνουν ότι το 91% των ανθρώπων με αϋπνία υποφέρει από σημαντικές παθήσεις και η έλλειψη επαρκούς ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών διαταραχών και της συχνότητας των εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων, καθώς και στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το 75% των ατόμων με διαταραχές ύπνου έχουν διαταραχές της διάθεσης.
Το 60% των ατόμων που δεν κοιμούνται καλά αναφέρουν ότι αισθάνονται ένταση και κατάθλιψη, ενώ το 46% έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης.
Στην Ελλάδα, περίπου 3 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαταραχές ύπνου και για 1-1,5 εκατομμύριο από αυτούς, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Σχεδόν ένα στα δύο άτομα είναι κάτω των 50 ετών. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία, ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο.
Η αϋπνία είναι η πιο συχνή από όλες τις διαταραχές του ύπνου και η κλινική διάγνωση της αϋπνίας συμβαίνει εάν ισχύουν και τα δύο παρακάτω κριτήρια:
- Δυσκολίες στον ύπνο τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
- Δυσκολίες στον ύπνο που δημιουργούν σοβαρές, λειτουργικές δυσκολίες στη ζωή ενός ατόμου.
Αιτίες αϋπνίας
Η περιστασιακή αϋπνία μπορεί να προκληθεί από άγχος, ένα τραυματικό συμβάν ή αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σας.
Η χρόνια αϋπνία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και συνήθως είναι δευτερεύουσα σε άλλο πρόβλημα ή σε συνδυασμό προβλημάτων, όπως παθήσεις που δυσκολεύουν τον ύπνο (αρθρίτιδα ή πόνος στην πλάτη), ψυχολογικά ζητήματα (άγχος ή κατάθλιψη) και χρήση ουσιών.
Παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να προκαλέσουν αϋπνία
1. Υψηλά επίπεδα στρες
2. Συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή άγχος που σχετίζεται με ένα συμβάν ζωής
3. Χαμηλό εισόδημα
4. Ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας
5. Καθιστική ζωή
6. Αλλαγές στις ώρες εργασίας ή νυχτερινές βάρδιες
Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και η εμμηνόπαυση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αϋπνία.
Συμπτώματα αϋπνίας
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία συνήθως αναφέρουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα:
1. Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί
2. Ο ύπνος μου είναι μη αναζωογονητικός
3. Δυσκολεύομαι να πέσω για ύπνο
Αυτά τα συμπτώματα αϋπνίας μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα συμπτώματα, όπως:
1. Κούραση
2. Αλλαγές στη διάθεση
3. Δυσκολία συγκέντρωσης
Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αϋπνία;
Το American College of Physicians (ACP) συνιστά γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής για χρόνια αϋπνία σε ενήλικες με βάση κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Αποφυγή καφεϊνούχων ποτών κοντά στον ύπνο
2. Αποφυγή άσκησης κοντά στον ύπνο
3. Ελαχιστοποίηση χρόνου που ξοδεύετε στο κρεβάτι σας, όταν δεν σκοπεύετε να κοιμηθείτε, όπως να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να περιηγείστε κινητό σας
Πολλές περιπτώσεις αϋπνίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής ή δοκιμάζοντας θεραπείες στο σπίτι.
Αντιμετώπιση της αϋπνίας με φυσικό τρόπο
Το ζεστό γάλα, το τσάι από βότανα, η πασσιφλόρα και η βαλεριάνα είναι μερικά από τα φυσικά βοηθήματα ύπνου που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Μελατονίνη σε συμπλήρωμα διατροφής
Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα στάδια του ύπνου. Η παραγωγή της ρυθμίζεται από τον κύκλο φωτός και η έκκριση της συμβαίνει τη νύχτα.
Όταν η ποσότητα της ενδογενούς μελατονίνης δεν είναι αρκετή για να ρυθμίσει σωστά το “βιολογικό ρολόι”, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου διότι έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να επανασυγχρονίσει τον κιρκαδικό ρυθμό και έτσι να αποκαταστήσει τον κύκλο ύπνου / αφύπνισης. Σε καταστάσεις όπου η ενδογενής συγκέντρωση της μελατονίνης μειώνεται ή ο κιρκαδικός ρυθμός αλλάζει, η ενσωμάτωση εξωγενούς μελατονίνης μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου.
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο και ψάχνετε μία φυσική λύση, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, δοκιμάστε το φυτικό συμπλήρωμα διατροφής Serenotte της Specchiasol, με μελατονίνη και φυτικά εκχυλίσματα. Το Serenotte διατίθεται σε ταμπλέτες και σε υπογλώσσιο σπρέι για ευκολία στην χρήση και γρηγορότερη απορρόφηση.