Δυσκοιλιότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς να την αντιμετωπίσετε
Δυσκοιλιότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε και πώς να την αντιμετωπίσετε
Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ δυσάρεστη συνθήκη, μια πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, που συναντάμε όλο και περισσότερο, αφού η ρίζα της εμφάνισης της συνδέεται εν πολλοίς με τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.
Παγκοσμίως, το 12% των ανθρώπων πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Δυστυχώς, το 1/4 αυτών δεν κάνει τίποτα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της. Ενώ, από τους πάσχοντες που προχωρούν τελικά στη θεραπεία της κατάστασής τους, λιγότερο από το 1/3 χρησιμοποιεί φυτικά υπακτικά, παρόλο που πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα φυτικά υπακτικά αποτελούν μια από τις πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.
Μάλιστα, φέτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Health Μagazine. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι.
Η καραντίνα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κόσμου να τρώει πολύ περισσότερο απ’ το συνηθισμένο. Επίσης, μειώθηκε η φυσική δραστηριότητα και διαταράχθηκε το πρόγραμμα του ύπνου του. Ταυτόχρονα, λόγω του γενικότερου άγχους και της αβεβαιότητας προκλήθηκε σε αρκετό κόσμο το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας. Όλα αυτά οδήγησαν στην αύξηση της δυσκοιλιότητας στους ανθρώπους.
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που μπορεί να διορθωθεί εύκολα με τις κατάλληλες κινήσεις.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη δυσκοιλιότητα και την αντιμετώπισή της
Τι εννούμε με τον όρο δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι ένας γενικός όρος, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως με αυτή την ονομασία συνήθως περιγράφουμε δυσκολία στην αφόδευση, αφόδευση σε συχνότητα μικρότερη από τρεις φορές την εβδομάδα, μικρή ποσότητα κοπράνων ή σκληρά κόπρανα.
Πού οφείλεται η δυσκοιλιότητα;
H δυσκοιλιότητα υπάρχει ως μεμονωμένη κατάσταση ή είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης. Η εμφάνισή της οφείλεται σε μια σειρά από λόγους όπως η κακή διατροφή, η αφυδάτωση του οργανισμού, η απότομη απώλεια βάρους ή η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, το καθημερινό άγχος και η πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα καθώς ο εγκέφαλος «επικοινωνεί» τη συναισθηματική μας κατάσταση στον οργανισμό μας και αυτό μπορεί να επηρρεάσει την κινητικότητα του εντέρου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα:
- Eνυδάτωση
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ενυδάτωση προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του ή να αντιμετωπίσει εσωτερικές φλεγμονές. Η σωστή ενυδάτωση, όμως, βοηθάει και στη λίπανση του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει τα κόπρανα. Γι’ αυτό καθημερινά πρέπει να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό ώστε να παραμένουμε διαρκώς ενυδατωμένοι.
- Άσκηση
Η γυμναστική είναι ένα πραγματικό δώρο για το σώμα, την υγεία και τη ψυχολογία μας και φυσικά μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μέσω της γυμναστικής ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και ενισχύεται η κινητικότητα του εντερικού συστήματος. Ακόμα κι ελάχιστη άσκηση, όπως ένας μικρός περίπατος, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Φυτικές Ίνες
Ως γνωστόν είμαστε ό,τι τρώμε και το καλύτερο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα είναι οι διατροφικές αλλαγές. Προσθέστε στη διατροφή σας λαχανικά όπως τα μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι και φρούτα, όπως τα ακτινίδιο, φράουλα ή σύκο. Επίσης, φρούτα που μπορούν να φαγωθούν με τη φλούδα όπως το μήλο ή το νεκταρίνι είναι τροφές που θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της δυσκοιλιότητας.
- Προβιοτικά
Ta προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, που μπορούμε να λάβουμε είτε μέσω τροφών, όπως το κεφίρ, το ξινόγαλο και το παραδοσιακό γιαούρτι, είτε σε μορφή συμπληρώματος. Τα προβιοτικά επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ειδικά σε περιόδους που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή τα προβιοτικά δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διατροφολόγιο μας.
- Βότανα
Η φύση κρύβει όλες τις απαντήσεις κι ασφαλώς έχει τη λύση και για τη δυσκοιλιότητα. Τα μυστικά της φύσης, συνδυαστικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Αναζητήστε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με βότανα, κατάλληλα για φυσική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
Όσο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά και γενικά, πρέπει να αποφεύγουμε τα trans λιπαρά, που συναντάμε στο junk food και τις επεξεργασμένες τροφές καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης που δυσκολεύουν το πεπτικό μας σύστημα και είναι δύσκολα να μεταβολιστούν. Επιπλέον, πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες καφέ και αλκοόλ καθώς και τα δύο αφυδατώνουν τον οργανισμό κάτι που μπορεί να εντείνει τη δυσκοιλιότητα.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό;
Αν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από τρεις εβδομάδες είναι χρήσιμο να λάβουμε τη γνώμη ενός γιατρού. Επιπλέον, αν παρατηρούμε αδυναμία, απώλεια βάρους, πυρετό ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Η χρόνια δυσκοιλιότητα συνδέεται με δημιουργία αιμορροΐδων, ραγάδες και άλλες παθήσεις και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως.
Πηγές:
COVID και δυσκοιλιότητα https://www.health.com/condition/digestive–health/quarantine–constipation