Κορονοϊός, πως εισέρχεται στο σώμα μας; Νέα επιστημονική ανακάλυψη
Κορονοϊός, πως εισέρχεται στο σώμα μας; Νέα επιστημονική ανακάλυψη
Μετά από τη συνεχή έρευνα, για να καταλάβουμε πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τους ανθρώπους, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει δύο συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στην ανθρώπινη μύτη που είναι τα αρχικά σημεία μόλυνσης στο ανθρώπινο σώμα.
Σύμφωνα με μελέτες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen, στο Wellcome Sanger Institute (UK), στο Πανεπιστήμιο Côte d’Azur και στο CNRS, δύο είδη κυττάρων στη μύτη, τα κύπελλα και τα ακτινωτά κύτταρα είναι η κύρια πύλη εισόδου του SARS-CoV2, μόλις εισέλθει ο ιός τότε ξεκινάνει την επίθεση του.
Ο κορονοϊός μολύνει την αναπνευστική οδό, προκαλώντας βήχα, οδηγώντας σε αναπνευστικά προβλήματα και καταλήγοντας σε οξεία πνευμονία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε θάνατο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η λοίμωξη εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από το βήχα και το φτέρνισμα, τα οποία είτε μπορούν να εισπνευστούν απευθείας ή να ανακτηθούν από την επιφάνεια και να εισαχθούν στο πρόσωπο αγγίζοντας το με μολυσμένα χέρια.
Όμως, ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο ιός μολύνει το σώμα με παρόμοιο τρόπο με τον κορονοϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει ακριβώς από που εισέρχεται στον προσβεβλημένο ξενιστή.
Η απάντηση βρίσκεται σε δύο πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται από τον ιό για να εισέλθουν στο σώμα. Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από το Human Cell Atlas για 20 διαφορετικά είδη ιστών που ελήφθησαν από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων κυττάρων από τον πνεύμονα, τη ρινική κοιλότητα, τα μάτια, το έντερο, την καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ. Έψαχναν για σημάδια των δύο πρωτεϊνών που απελευθερώνονται όταν ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται.
Οι πρωτεΐνες βρέθηκαν στα κύπελλα στη μύτη, τα οποία παράγουν βλέννα που βοηθά στη θέρμανση και την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε, καθώς και στα ακτινωτά κύτταρα, επίσης στη μύτη, που περιέχουν μικροσκοπικά τριχίδια που εμποδίζουν την είσοδο ξένων υλικών όπως σωματίδια σκόνης στους αεραγωγούς.
«Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα στη μύτη έχουν συσχετιστεί με το COVID-19», δήλωσε ο Δρ Nawijn. «Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταδοτικότητα του ιού, τα ευρήματά μας σχετίζονται με τα ραγδαία ποσοστά μόλυνσης του ιού που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η θέση αυτών των κυττάρων στην επιφάνεια του εσωτερικού της μύτης τα καθιστά εξαιρετικά προσιτά στον ιό και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους.»
Επομένως είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την υγιεινή της μύτης μας. Πως θα το κάνουμε αυτό;
- Φοράμε μάσκα και καλύπτουμε πάντα τη μύτη
- Αποστειρώνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό διάλυμα πριν πιάσουμε τη μύτη μας
Πως μας βοηθά το ρινικό σπρέι με πρόπολη epid της Specchiasol;
Tο EPID nasal spray της Specchiasol είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν του οποίου η σύνθεση έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αναπνοή και να καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες σε περιπτώσεις κρυολογήματος και / ή αλλεργίας.
- Ομαλοποιεί τις ρινικές εκκρίσεις και ενισχύει την υγιεινή του βλεννογόνου: το ισοτονικό διάλυμα βοηθάει στον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων.
- Απελευθερώνει τις ρινικές διόδους και δίνει μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας χάρη στη δραστικότητα των αγνών αιθέριων ελαίων, όπως του Ευκαλύπτου, της Μέντας και του Πεύκου.
- Προστατεύει τον βλεννογόνο από ερεθισμούς: οι ρητίνες και οι παράγοντες σχηματισμού φιλμ, μεταξύ των οποίων το γλυκερινικό εκχύλισμα πρόπολης, το εκχύλισμα αλόης, τα αιθέρια έλαια και η Μυρρίς δημιουργούν ένα φιλμ που ενυδατώνει τους βλεννογόνους και περιορίζει την υπερβολική έκκριση προστατεύοντας τους από ερεθισμούς, εμποδίζοντας την επαφή με μικροβιακούς παράγοντες που ερεθίζουν τους ίδιους τους βλεννογόνους./
– Κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών και άνω –
Το προϊόν δεν περιέχει αποσυμφορητικά αγγειοσυσταλτικά, δεν ξηραίνει το βλεννογόνο, και δεν προκαλεί ερεθισμό. Για το λόγο αυτό είναι κατάλληλο για συχνή χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οδηγίες Χρήσης: Κάντε 3-4 ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι ημερησίως.