Προβιοτικά, τι είναι & πώς βοηθούν τον οργανισμό;
Προβιοτικά, τι είναι & πώς βοηθούν τον οργανισμό;
Τι είναι τα προβιοτικά & πώς βοηθούν τον οργανισμό;
Αρχικά, τα προβιοτικά θεωρούνται ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπινου οργανισμού, και όχι άδικα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες, μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Αναπτύσσονται και «κατοικούν» στο έντερο και, εύστοχα, αποκαλούνται «φιλικά βακτήρια», αφού βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και, κατά συνέπεια, του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας.
Πότε είναι απαραίτητη η λήψη προβιοτικών;
Τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι απαραίτητα για την επαναφορά και την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, καθώς και για την πρόληψη και τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται στις εξής περιπτώσεις:
• Αγωγή με αντιβιοτικά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη
• Διαταραχές του εντέρου: δυσκοιλιότητα, διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εκκολπωματίτιδα, φούσκωμα, δυσπεψία
• Διάρροια του ταξιδιώτη
• Διαταραχές της ουρογεννητικής οδού: κυστίτιδα, κολπικές βακτηριακές λοιμώξεις
• Διαταραχές δυσανεξίας σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στη λακτόζη
• Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
• Υποβιταμίνωση και δυσαπορρόφηση βιταμινών λόγω εντερικής δυσβίωσης (κοιλιοκάκη, τροφική δυσανεξία, δυσαπορρόφηση στους ηλικιωμένους)
• Θαμπό δέρμα ή/και προβλήματα ακμής
• Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Είναι πράγματι αποτελεσματικά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά;
Ως ζωντανοί οργανισμοί, τα προβιοτικά παρουσιάζουν ευαισθησίες που τα καθιστούν ευάλωτα και επηρεάζεται η βιωσιμότητα τους. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, μειώνουν ραγδαία τον αριθμό των ζωντανών προβιοτικών βακτηριδίων που βρίσκονται σε συμπληρώματα και τρόφιμα. Επιπλέον, το όξινο περιβάλλον του στομάχου καταστρέφει τον πληθυσμό των προβιοτικών, μέχρι αυτά να οδηγηθούν στο έντερο.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει ολόκληρη την ποσότητα ζωτικών στελεχών που χρειάζεται ή που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.