Αλκαλική διατροφή: η υγιής ισορροπία!
Αλκαλική διατροφή: η υγιής ισορροπία!
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η σημερινή διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα), λίπη (ιδιαίτερα κορεσμένα), πρωτεΐνες και αλάτι, ενώ είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών (κρέας και αλλαντικά, τυρί, αυγά, ψάρια, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά …) και όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου, έχουμε αλλάξει από μία κυρίως αλκαλική δίαιτα σε μία δίαιτα με ισχυρό όξινο φορτίο το οποίο οδηγεί σε μεταβολή της οξεοβασικής μας ισορροπίας*.
Ακόμα και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει, επηρεάζοντας αρνητικά τη σημαντική αυτή ισορροπία: με λίγα λόγια έχουμε συνηθίσει σε μία πιο καθιστική ζωή και με περισσότερο άγχος, καταναλώνουμε περισσότερα φάρμακα, δεν ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με αρκετό νερό, ενώ καταναλώνουμε όλο και περισσότερο αλκοόλ, καπνό και ανθρακούχα ροφήματα.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία μίας κατάστασης χρόνιας οξείδωσης του οργανισμού μας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ασβεστίου στην οστική μάζα, απώλεια της μυικής μάζας, πέτρα στα νεφρά, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Για να περιοριστεί ο κίνδυνος της χρόνιας οξείδωσης,
§ Μειώστε την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (αντικαταστήστε με πρωτείνες φυτικής προέλευσης, όπως όσπρια)
§ Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικά λίπη)
§ Μειώστε την κατανάλωση αλατιού § Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών Η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει θετικά στην οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού μας, βοηθώντας μας να αποκτήσουμε υγεία και ευεξία.
Αλκαλικά τρόφιμα: Λαχανικά, φρούτα, όσπρια (π.χ μπιζέλια, φασόλια σόγιας), φυσικοί χυμοί (π.χ. χυμό καρότου, χυμό ντομάτας, χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού, κόκκινο κρασί, χυμό μήλου, καφέ, λευκό κρασί, τσάι από βότανα)
Όξινα τρόφιμα: Κρέας και αλλαντικά (κονσέρβες κρέατος, χοιρινό, βοδινό κρέας, γαλοπούλα, μοσχάρι, κοτόπουλο, λουκάνικα, χοτ ντογκ, αρνί …), τυρί, γάλα, αυγά και ψάρια, ξηροί καρποί και όσπρια (ξηρές φακές, πράσινα φασολάκια), δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά)
*Ως Οξεοβασική ισορροπία ή ισορροπία οξέων – βάσεων (acid-base balance) χαρακτηρίζεται η διατήρηση σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος σε ένα σώμα όσον αφορά στο pH